ORANGE APARTMANHÁZ, HORVÁTORSZÁGI APARTMAN

Üdvözöljük a horvatorszagiapartman.hu weboldalon!


Látnivalók Vir sziget közelében

Vir sziget környéke rengeteg érdekes látnivalót kínál, így azok számára is tartalmas nyaralást ígér a környék, akik nem csak napozni szeretnének a tengerparton. Összegyűjtöttük azokat a nevezetességeket, amelyek Vir szigettől legfeljebb másfél órányi autózásra találhatóak és érdemes felkeresned, ha a horvát tengerparti nyaralást Vir szigetre tervezed.Zaton üdülőfalu

Ha kisgyermekkel utazol, mindenképpen érdemes felkeresned Zaton üdülőfalut, ahol homokos tengerpart, gyerekmedencék, csúszdák és éttermek várnak!maps
Hol van Zaton? (Google Maps)

Távolság Vir szigettől: 15 km | 15 perc


KÉPEK ZATONRÓLZadar

Horvátországi nyaralás kedvelt célpontja ez a mediterrán hangulatú kikötőváros. Vir szigetétől negyedórás autózásra, 22 km-re található. Ezeréves belvárosának szűk sikátoraival, kávézóival, a tengerparti sétánnyal és az óriási adag fagylaltokkal igazi, hangulatos mediterrán település. E mellett a fiatalok számára is kínálkozik szórakozás, a városi klubokban, discokban, sőt, fürdésre is van lehetőség a kijelölt strandokon és tengervízzel feltöltött medencékben.


Zadar a legrégebbi szláv város az adriai partokon. Történelme a római időkbe nyúlik vissza, a középkorban egy ideig az Árpád-kori magyar királyok és a velenceiek is hadakoztak érte, a közelmúltban pedig a délszláv háború alatt ostromolta a szerbek irányítása alatt álló flotta a várost. Zadar mozgalmas történelmi múltját mutatja az is, hogy a VIII. századtól napjainkig a város 34 alkalommal cserélt gazdát.

A város központját és egyben óvárosát, - mely egy félszigeten fekszik- erődszerű fallal vették körül a középkorban. A legismertebb műemlék a Szent Donát templom, amelynek jellegzetes hengeres formája számos horvát útikönyv lapjairól lehet ismerős. A templom mellett terül el a római időkben épült Fórum, melynek egyik óriási oszlopa a mai napig fennmaradt. Oldalán rozsdás bilincsek és hevederek lógnak, ugyanis a középkorban szégyenoszlopként használták. Ugyanitt, az óvárosban találhatjuk Zadar 4, országos hírű múzeumát is, de az óváros sok középkori emlékben is bővelkedik. A Szent Mária templomhoz tartozó zárdában apácák kalauzolnak minket végig egy egyházművészeti kiállításon, mely elsősorban szobrokból és ereklyetartókból áll. Utóbbiakból igen komoly gyűjteményt halmoztak fel, legalább 4-5 Szent Kereszt-darab szerepel a kollekcióban, s van olyan szent, akinek 3 láb-ereklyéjét is őrzik. Több kisebb templom mellett Zadar katedrálisa is említést érdemel, illetve a ferences templom és rendház, utóbbi helyen köttetett béke a Magyar Királyság és a Velencei Köztársaság között 1358-ban.

A kikötőből rendszeresen indulnak hajók a Kornati szigetekre, mely 89 sziklás szigetből álló nemzeti park, a Világörökség része. A turistahajók egy kis időre kikötnek a legnagyobb szigeten, melynek főbb látványosságai az ösvények mellett legelésző szamarak és egy langyos, sós tó.

Zadarban hivatalosan két partszakaszon lehet fürödni. Az egyik a belváros mellett található. A másik, jóval nagyobb és népesebb strand a Puntamika nevű városrészben van.

Ha Zadarban járnak, feltétlenül keressék fel a nem csak Horvátországban, hanem egész Európában egyedülálló víziorgonát. Ez a tenger hullámzásán alapuló szerkezet, hangszer az óvárosi rész nyílt tenger felőli oldalán található, a kikötői öböl bejáratánál. Érdekes, különböző hangmagasságú pulzáló hangokat ad, a hullámzástól függően. Horvátországi nyaralás során érdekes látnivalót kínál még a víziorgona mellett található, Naprendszert formázó napelemes berendezés.


Éjszaka magasabb sebességre kapcsol Zadar, a városi közkedvelt szórakozóhelyek megtelnek. A belvárosban hétköznap esténként a kávézókban, pénteken és szombaton a bárokban van nagy élet. Megtelnek a sikátorok kávézói, az utcára kitett asztalok mellett alig találunk szabad helyet.


Zadar városát mindenképpen érdemes felkeresnünk, ha horvátországi nyaralásunk során a napozás, tengerparti szórakozás mellett egy kis kulturára is vágyunk!


maps
Hol van Zadar? (Google Maps)

Távolság Vir szigettől: 25 km | 30 perc


KÉPEK ZADARRÓLPaklenica Nemzeti Park

Horvátországi nyaralás tervezésekor legtöbben a mediterrán napsütésre, a tengerpartra gondolnak először. Érdemes azonban tudnunk, hogy Horvátország kontinentális területei is legalább annyi természeti értékkel várják a nyaralókat, mint a tengerparti üdülőterületek. A szigettől 60 km-re található Horvátország egyik legmagasabb hegyvonulata, a Velebit hegység, amely a mediterrán és a szárazföldi éghajlat látványos elválasztója.
Sűrű erdők, ritka növényfajták, csak itt élő rovarok, hüllők, nagyszámú madárfaj él a park területén. Az Anicka kuk, a szoros 400 m magas sziklája a horvátországi hegymászók legkedveltebb úticélja. A Velebit-hegységben húzódó Paklenica-szurdokvölgy és az azt övező vidék nemcsak Horvátország, hanem az egész mediterrán vidék egyik legértékesebb természetvédelmi területe.

Páratlan természeti értékeinek megőrzése érdekében 1948-ban nemzeti parkká nyilvánították, de természeti értékei miatt már 1928 óta szigorú védelem alatt áll. A 3617 hektár nagyságú parkban két szurdokvölgy húzódik, a Velika Paklenica és a Mala Paklenica (Nagy-, illetve Kis-Paklenica), Európa második legnagyobb ilyen képződménye. A szurdokvölgyben turistaúton fedezhetjük fel a tájat, az ösvény mellett csordogáló patak látványos vízeséseit. A Paklenica nemcsak a bakancsos turisták, hanem a hegymászók paradicsoma is. A változatos alakú felszíni képződmények mellett a sziklák belseje is felfedezni valókat rejt.

A völgy oldalában, magasan elhelyezkedő Manita Peć cseppkőbarlang 65 méter hosszú, 40 méter széles és 32 méter magas. Az üreget a patak vájta ki egykor, azonban ma teljesen száraz. Ez is bizonyítja, hogy a terület az évezredek óta jelentősen emelkedett. A barlang körülbelül 40 perces sétával érhető el. A mennyezetből kiálló sziklákat formájuk miatt sisakoknak hívják.

A nemzeti park területének tengerszint feletti magassága 20-tól 1660 méterig terjed. Ebből adódóan élővilága rendkívül sokszínű, mediterrán és alpesi fajok egyaránt megtalálhatóak itt. A szurdokvölgy kétharmadát erdő borítja, amely a legérintetlenebb állapotban a Velika Paklenica felső szakaszán maradt meg. Állatvilágában megtalálhatjuk a rovarok számos faját, köztük rengeteg lepkefajtát; sokféle madarat, melyek közül a park büszkesége a 2,6 méter szárnyfesztávolságú fakó keselyű. Az itt élő emlősök közül feltétlen említésre méltó a barnamedve, a farkas, a vadmacska, a vaddisznó és a nyuszt.

A nemzeti park igazgatóságát Starigrad faluban találjuk, itt prospektusokat szerezhetünk be, valamint idegenvezetőt kérhetünk, és szervezett utakra fizethetünk be. A park 11 és 18 óra között tart nyitva, a Manita Pec barlang pedig csak szombaton látogatható, belépőjegy ellenében.


maps
Hol található a Paklenica Nemzeti Park?

Távolság Vir szigettől: 65 km | 60 perc


KÉPEK A PAKLENICAI NEMZETIPARKRÓLKornati Szigetvilág

A Kornati szigetvilág felfedezése közkedvelt egynapos program a horvátországi utazók körében, akik Zadar környékén keresnek szállást. A Kornati Nemzeti Park Zadar városától délnyugatra található, körülberül 1 órás hajóúttal érhető el.

Zadarból folyamatosan indulnak kirándulások a szigetekre, kellemes, egésznapos program. Kornati a Földközi-tenger legtagoltabb szigetcsoportja. Területe kb. 220 négyzetkilométer és közel 140 sziget alkotja. A legnagyobbak a Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela (ez utóbbi jelentése Nagy szajha). 100 méter magasságot is elérő sziklacsúcsok, tagolt partvonal, gazdag élővilág jellemzi.

A vitorlázás kedvelőit 2 kikötő is várja. (Žut és Piskera.) A kopár szigetek szinte mindegyike lakatlan, csupán néhány halásztelepülés lelhető fel, melyek ma már főként a vendéglátásra rendezkedtek be. A nyílt tengerrel közvetlenül érintkező szigeteken a hullámok több helyen 100 méter magas sziklafalakat alakítottak ki, ahol a tenger mélysége is hasonló. Az egyik szigeten egy tengerszemet is találhatunk, melynek sótartalma olyan magas, hogy szinte lebeg rajta a fürdőző, akik között gyakran feltűnnek félig elvadult, ételt kéregető szamarak is.

A szigetek partjainál vörös korallokat, gyöngykagylókat, csigákat, és a legváltozatosabb színekben pompázó halakat fedezhetjük fel, melyeket akár egyszerű búvárszemüveggel is csodálhatunk.

Kiváló célpont kirándulásra, sportolásra és vitorlázásra. A természeti látnivalók mellett a terület gazdag régészeti emlékekben is, így illír várak, római villák maradványai és kora keresztény templomromok is felkereshetők.


Plitvicei tavak

Plitvice neve egész Európában ismerősen cseng. Horvátország egy erdős hegyekkel körülölelt völgyében, kisebb szintkülönbségekkel tizenhat élénk kékeszöld színű tó található. A kivételes szépségű, számos vízeséssel, gazdag növény- és állatvilággal, friss levegővel, kényelmes szálláshelyekkel rendelkező parkot évente közel egymillió természetkedvelő keresi fel. A tórendszer az év különböző szakában más-más arcát mutatja. Tavasszal és nyáron virágok színesítik a zöld árnyalataiban pompázó tájat, a patakok vize a hóolvadáskor megduzzad, ősszel az ezerszínű természet tárul elénk, míg a téli havazás fehér hótakaróval, a hideg cifra jégcsapokkal díszíti a tórendszert, amely a majdnem 300 négyzetkilométeres Nemzeti Park legkáprázatosabb természeti látványossága és 1979 óta az UNESCO védelme alatt áll, a Világörökség része. A tavakat – amelyeket felső és alsó tavakra osztottak, és közülük a legmélyebb 46 méter mély – csak gyalogosan közelíthetjük meg, parkolásra csak a két bejáratnál van lehetőség. Rendkívül impozáns a szinte mindenhonnan lezúduló víztömegek látványa, melyek közül a legnagyobb a legalsó tó végénél található. Két legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, ezek 1000-1500 négyzetméteres vízfelületétől a legapróbb tavacskákig minden méret megtalálható. A Kozjak tavon hajóval is átkelhetünk. A három kilométer hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős vízeséseivel. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó más-más magasságban helyezkedik el, és mivel a tavak egymásba kapcsolódnak, számtalan, kisebb-nagyobb vízesés alakult ki. A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el, s a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. A parkot több bejáraton át közelíthetjük meg. A belépőjegyet gondosan meg kell őrizni, hiszen ezzel szállhatunk fel az autóbuszra, illetve a hajóra. A jegyek eltérő színűek, a park területén sétálva ezt a színt kell követnünk. Attól függően, hogy melyik bejáraton át lépünk be a parkba, először hajóval vagy busszal indulunk kirándulni, s a séta végén másik közlekedési eszköz visz vissza bennünket a kijárathoz. Kutya pórázon behozható. A tórendszer felfedezésére legalább négy-öt órát érdemes szánnunk, de lehetőségünk van hosszabb és rövidebb útvonalakon is felfedezni a tórendszer páratlan szépségét.

maps
Hol találhatóak a Plitvicei Tavak?

Távolság Vir szigettől: 153 kmKrka Vízesés (Nemzeti Park)

Sibenik városához közel, az A1 autópályáról Skradin kijáratnál letérve érhető el, Virtől körülbelül 1 órás utazással. Félóránként indulnak hajójáratok a nemzeti park bejáratához. A hegyekből alázúduló folyóból kialakult vízesések egy tóba gyűlnek össze, melyben akár fürödni is lehet. A sétányokon több helyen is árusok kínálnak édességet, gyümölcsöket, és néhány étterem is várja a látogatót. A patakocskák kristálytiszta vize mindenütt tele van halakkal és a területen számos egyedi növény- és állatfaj él, így természetesen sem horgászni, sem vadászni a területen nem szabad. Ha van kedvünk, ellátogathatunk Murter településre is. A szigeten fekvő várost olyan keskeny tengeri sáv választja el a szárazföldtől, hogy egy, a hajók előtt óránként felnyíló kishídon lehet elérni. A vitorlások által is igen kedvelt halászfalu a római kor óta lakott, és leginkább arról híres, hogy innen közelíthető meg legkönnyebben a Kornati szigetvilág. A nemzeti parkhoz közel terül el Skradin városa. Érdemes felkeresnünk festői környezetéért. Az apró dombok tövében szétterülő Jezersko tó számtalan kicsi, labirintus-szerű öblöt képez. Horvátországi nyaralás során csak kevesen tudnak beszámolni arról, hogy kristálytiszta hegyi tó vízesésében fürödtek. Önnek nem érdemes kihagynia ezt az élményt!maps
Hol található a Krka vízesés? (G. Maps)

Távolság Vir szigettől: 102 kmSibenik

Dalmácia egyik legnagyobb városa, Vir szigettől körülbelül 100 km-re délkeletre fekszik. Horvátország harmadik legnagyobb kikötővárosa Zadarhoz és a többi dalmát városhoz hasonlóan színes történelmi nevezetességekkel rendelkezik, az óvárosban fehér kövekből felhúzott házak érintetlenül őrzik a középkor hangulatát. Történelmi nevezetességei közül kiemelkedik a XVI. században épült Szent Jakab katedrális. Érdekessége, hogy tisztán kőből, kötőanyagok nélkül épült. A belvárosban, hasonlóan Zadarhoz, sikátoros utcák kanyarognak, éttermek, kávézók, fagylaltozók csalogatják a turistákat. Érdemes megmászni a várat is, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a tájra.maps
Hol található Sibenik? (Google Maps)

Távolság Vir szigettől: 114 kmNin

A horvát tengerparti nyaralás ritkán szól arról, hogy több kilométer hosszú egybefüggő homokos strandon játszanak a gyerekek. Sokan még nem ismerik a Vir sziget - Nin település közötti partszakaszt, pedig itt található Horvátország leghosszabb egybefüggő homokos strandja.

Nin a zadari régió egyik legrégebben lakott települése, amely Zadar óvárosához hasonló mediterrán hangulatot idéz. Az ókorban fontos kikötő és erődítmény volt. Lakossága mindössze 1500 fő. Óvárosa tulajdonképpen nem is a szárazföldön fekszik, hanem a terület sekély lagúnavilágának egyik szigetén, ahová kis hidak vezetnek. Az öbölben hangulatos kikötőt találunk, az ezeréves óvárosban és az öböl partján érdemes egy sétát tennünk. Nin homokos lagúnájával az egyik legkedveltebb strandhely, ill. az állandó széljárásnak köszönhetően kite-osok, szörfösök paradicsoma.maps
Hol található Nin település? (G. Maps)

Távolság Vir szigettől: 12 km | 12 perc


KÉPEK NINRŐL